Geschiedenis Qigong – Chi Connect – Meditation in Motion

Geschiedenis van Qigong

Qigong was meer dan 5000 jaar lang het best bewaarde geheim van China. Het was een geheime cultivatie kunst, die slechts voor weinigen toegankelijk was en alleen achter gesloten deuren in selectieve kringen werd beoefend. Qigong werd vaak in verschillende Boedhistische en Daoistische kloosters en tempels door monniken beoefend en daarbuiten meestal alleen binnen bepaalde families en bepaalde segmenten van de rijke elite, waaronder ook de Chinese keizers behoorde. Qigong meesters bepaalden en beoordeelden zorgvuldig wie er het meest geschikt waren om toe te laten tot de interne cirkel of interne familie (Nei Jia).

De geheimen van Qigong werden met gouw terughoudendheid prijs gegeven en meestal door meesters aan slechts enkele discipelen per generatie doorgegeven, waarbij sommige oefeningen zelfs maar op 1 leerling per generatie. Onderricht en overdracht van deze geheime leer gebeurde meestal alleen mondeling. Op hoog cultivatie niveau bracht een meester informatie ook rechtstreeks op een leerling over met speciale hart-geest transmissie methoden (heart to heart – mind to mind). Soms werden er theorieën en methoden wel vastgelegd in geschriften, maar dan vaak zodanig met behulp van poëzie en metaforen dat buitenstaanders deze verzen niet konden begrijpen.

Verwijzingen naar gezondheidsoefeningen vinden we terug in oude Chinese Klassieke boeken. Men neemt aan dat Qigong ergens tussen 5000 en 300 voor Christus is ontstaan in de vorm van een genezende dans en als sjamanistische rituelen. Een verhaal zegt dat het tijdens de regering van keizer Yao (2000 v. Chr.) heel veel regende, de rivieren overstroomden en de zon meestal achter een dik wolkendek verscholen was. De mensen werden somber en triest en kregen last van stijve spieren en gewrichten. De lijfarts van de keizer bedacht dansen om het lichaam en de geest gezond te houden.

Foto

De oudste Qigong afbeelding uit de Han dynastie circa 168 v. Chr.
Qigong voor het grote publiek
In de periode 1940 -1950 heeft de Chinese regering geprobeerd om de vele verschillende Qigong benaderingen te integreren tot een coherent systeem, als wetenschappelijke basis voor Qigong beoefening. Deze poging wordt door sommigen sinologen beschouwd als het begin van de moderne of wetenschappelijke interpretaties van Qigong. Tijdens de Grote Sprong Voorwaarts (1958-1963) en de Culturele Revolutie (1966-1976) werd Qigong samen met andere Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) alleen aangemoedigd in door de staat gerunde revalidatiecentra en verspreid naar universiteiten en ziekenhuizen, maar dat gebeurde onder strenge controle en met beperkte toegang voor het grote publiek.

Pas na de culturele revolutie en de dood van Mao, traden eind jaren zeventig Qigong meesters in de openbaarheid en werd Qigong geïntroduceerd aan het gewone volk. Zij vonden dat Qigong niet alleen maar voor een kleine elite bestemd mocht zijn, maar dat iedereen toegang moest krijgen tot schatten.
Qigong werd samen met Taiji (Tai Chi) populair als dagelijkse ochtend gymnastiek en massaal beoefend. Deze groei heeft geleid tot een grote wildgroei van vele stijlen en systemen in China. In 1985 werd de staat gerunde “Nationale Qigong Wetenschap en Onderzoek Organisatie” opgericht om Qigong te reguleren. Toen het aantal ongelukken onder beoefenaars toenam, omdat onervaren en op winst beluste leraren hun eigen Qigong vormen en systemen ontwikkelde, heeft in 1999 de Chinese overheid Qigong uiteindelijk grotendeels verboden verklaard (zoals voor de systemen Zhong Gong en Falun Gong) verklaard om zo de praktijken van malafide leraren te bestrijden.

Van Oost naar west
Door de toename van migratie van Chinezen, toerisme in China en de globalisering, spreidde Qigong zich vanaf de jaren tachtig verder uit naar de rest van de wereld.Qigong kent in het westen dus nog een relatief jong bestaan, maar is wel steeds meer terrein aan het winnen vanwege haar krachtige effecten en potenties van Qigong om de gezondheid en welzijn en kwaliteit van het leven te kunnen verhogen. Vandaag de dag beoefenen miljoenen mensen over de hele wereld uit diverse culturele achtergronden Qigong om verschillende redenen zoals ontspanning, recreatie, gymnastiek, voorkomen en genezen van ziekten (self-healing), cultivatie van het bewustzijn, cultivatie van het leven, meditatie en fundatie voor Taiji en Martial Arts. Qigong wordt niet alleen steeds bekender en populairder omdat het zo veelzijdig en compleet is ten opzichte van de meeste andere disciplines op het gebied van gezondheid, vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling, maar ook omdat het vanwege haar veelzijdigheid en flexibiliteit relatief eenvoudig te leren is en daarmee geschikt is voor iedereen, jong en oud, met en zonder lichamelijke of geestelijke beperkingen.

Veilige en effectieve Qigong systemen op dit moment
Dr. Pang Ming is de grondlegger van Zhineng Qigong. Hij heeft vanaf zijn kinderjaren les gehad in verschillende Qigong vormen van verschillende meesters. Eind jaren 70 heeft hij uit de meeste effectieve oefeningen Zhineng Qigong gevormd. Zhineng Qigong werd door de Chinese overheid verkozen als de meest effectieve Qigong vorm. Master Yuan Tze
ontwikkelde in 2013 Yuan Gong, een nieuw en zeer effectief en veilig Qigong systeem, dat beter aansluit bij de levensstijl van de mens van deze tijd en prettiger, eenvoudiger en minder tijdrovend is om te beoefenen en nog snellere en betere resultaten geeft. Yuan Gong kan gezien worden als het beste en meest complete Qigong systeem op dit moment.


Foto

Copyright © Chi-Connected 2016 – All Rights Reserved
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 4.0 Internationaal-licentie.