Qigong reacties – Chi Connect – Meditation in Motion

Qigong reacties

Het doel van Qigong is het vergroten van de hoeveelheid Qi en de Qi stroom in het lichaam te bevorderen. Wanneer de Qi toestand in het lichaam wordt verbeterd, zal deze automatisch inwerken op de ongezonde Qi en informatie in het lichaam om deze te transformeren of te normaliseren en zo de  gezondheid te verbeteren. Soms verloopt dit proces iets ingewikkelder. Als bijvoorbeeld de hoeveelheid Qi en de Qi stroom in een hoog tempo verbetert of er in korte tijd intensief op de ongezonde Qi en informatie wordt ingewerkt, dan kan dit eerst symptonen te veroorzaken, voordat deze ongezonde Qi en informatie volledig is getransformeerd tot gezonde Qi en informatie. Deze symptomen worden Qi reacties genoemd.

Soorten reacties en niveau’s
In het eerste stadium van Qigong manifesteren Qi reacties zich vaak als het opkomen van de symptomen van bestaande problemen, maar ook van  oude, diepgewortelde problemen. Qigong reacties kunnen in elk deel van het lichaam plaatsvinden, inclusief de organen. Veel voorkomende Qi reacties zijn bijvoorbeeld koorts, lichaamspijn, hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Wanneer bijvoorbeeld de longen worden opgeschoond, dan kunnen er griepachtige symptomen of slijmafscheiding optreden. Wanneer dit gebeurt in het spijsverteringsstelsel kan dat weer leiden tot diarree. Dit zijn allemaal hele normale Qigong reacties.

Qigong reacties kunnen zich ook manifesteren op emotionele niveau. Er kunnen dan sterke en wisselende emoties opspelen. Zo kunnen we boos worden zonder reden. Dit komt doordat het lichaam ongezonde informatie bevat, die is ontstaan door eerder ervaren ongezonde emoties, vooral emoties die veelvuldig werden ervaren. Als Qi inwerkt op de organen, die sterk gerelateerd zijn aan emoties, dan kunnen er emotionele reacties optreden.

Qigong reacties kunnen ook optreden op het bewustzijn niveau, vooral wanneer Qi en informatie de (gedrags)patronen van het bewustzijn bereiken. Dit is relatief zeldzaam voor beginners, tenzij er in een sterke Qi veld ook informatie wordt ontvangen voor het werken aan (gedrags)patronen. Dit type reactie kan zich manifesteren als het vast komen zitten in bepaalde negatieve gedachtenpatronen of -processen.

Hoe om te gaan met een Qigong reactie
Qigong reacties kunnen angst veroorzaken wanneer beoefenaars niet begrijpen waarom dit gebeurt. Als deze zorgen niet verklaard kunnen worden, kan dat ertoe leiden dat mensen definitief stoppen met Qigong. Het is dus van cruciaal belang om vanaf het begin op de hoogte te zijn van het begrip Qigong reacties. Mensen die zorgen maken over Qigong reacties, die hen zijn overkomen, kunnen het beste  hun leraar te raadplegen. 

Qigong reacties zijn een normaal onderdeel van het genezingsproces (healing), ongeacht op welk niveau ze zich voordoen. Het is een teken van positieve veranderingen en moet zo ook worden bekeken. Er is geen tot zorgen of paniek wanneer ze gebeuren en zijn zeker geen reden definitief te stoppen met Qigong te beoefenen.

Soms is het niet zo makkelijk voor beginners om te bepalen of de symptomen die ze ervaren een Qigong reactie zijn of een symptoom van een gezondheidsprobleem. Is het echt nodig om het onderscheid te maken? Wanneer zich een Qigong reactie voordoet, dan treedt er transformatie en healing op. We moeten proberen om dit proces van transformatie en genezing te bevorderen. Maar we willen dit proces ook zo kort mogelijk houden, omdat Qigong reacties meestal niet prettig zijn.

Blijf kalm en positief
Blijf in een goede staat; kalm, ontspannen en natuurlijk. Wetende dat positieve veranderingen gebeuren, moeten we er positief gevoel over hebben. Paniek en zorgen zullen het proces alleen maar verstoren. Wanneer we speculeren dat er iets ergs gebeurt, dan kan de ongezonde Qi en informatie worden versterkt, wat transformatie en genezing zal belemmeren. Het proces kan dan langer duren en de Qigong reacties kunnen langer aanhouden.

Ga, indien mogelijk, door met de oefening en maak gebruik het om het transformatie proces te ondersteunen
Soms kan het vanwege de Qigong reacties lastig zijn om een bepaalde oefening te doen. Een oefening kan dan worden aangepast of worden vervangen door een andere. Als we ons bijvoorbeeld erg moe voelen en bewegen lastig wordt, dan kunnen we zachte methoden zoals La Qi of statische (stille) Qigong methoden zonder bewegingen (meditaties) gebruiken. Bepaalde oefeningen kunnen indien nodig ook zittend worden uitgevoerd in plaats van staand.

Soms kunnen er Qigong reacties op emotioneel niveau optreden en vinden we het moeilijk om ons te concentreren of te kalmeren. In dat geval is dynamische (bewegende) Qigong nuttig voor het opruimen van de reacties. Als een emotionele of mentale reactie gestopt is, moeten we nog wel werken aan de achterliggende oorzaken, vooral de (gedrags)patronen.

Wanneer een symptoom in plaats van een Qigong reactie een echt symptoom is, dan moeten we hier op precies dezelfde manier mee omgaan: Blijf kalm en positief en ga door met Qigong om aan de ongezonde Qi en informatie in het lichaam te werken. Onderscheid maken tussen een Qigong reactie en een symptoom van een gezondheidsprobleem is namelijk nauwelijks nodig. Doorgaan met Qigong hoeft niet de enige manier te zijn om te gaan met een gezondheidsprobleem of een symptoom. We adviseren niet om het gebruik van andere opties voor een diagnose of behandeling uit te sluiten.Foto

Copyright © Chi-Connected 2016 – All Rights Reserved
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 4.0 Internationaal-licentie.