Qigong Meditatie – Chi Connect – Meditation in Motion

Qigong Meditatie

Qigong is een vorm van meditatie op zich en wordt daarom vaak meditatie in beweging genoemd. Door je aandacht op de bewegingen te richten, kom je in een meditatieve staat van bewustzijn. Qigong meditatie kenmerkt zich ten opzichte van andere meditatievormen door het activeren, genereren, circuleren en transformeren van interne Qi. Er bestaan diverse staande, zittende en liggende meditaties met een grote variatie aan methoden en doelen, zoals het openen, activeren en circuleren van Qi door bepaalde meridianen, healing, ademhalingsmethoden en het ontwikkelen van bijzondere (paranormale) gaven.

Dynamische oefeningen, waarbij het accent meer op lichamelijke bewegingen en dynamiek ligt, worden ‘moving Qigong (Dong Gong), ‘Wai Gong’ (extern werk) genoemd en meestal staand uitgevoerd. Er wordt hierbij voornamelijk met Qi en Xing (lichaam) gewerkt. In Qigong spreekt men hier van ‘stillness in motion’: Ook al wordt er bewogen, van binnen is men kalm, rustig en stil (meditatie). Statische oefeningen, waarbij het accent meer op de activiteiten van de geest ligt, worden ‘Still Qigong (Jing Gong)’ of ‘Nei Gong (intern werk)’ genoemd en meestal zittend uitgevoerd. Er wordt voornamelijk met Qi en Shen (geest) en Xi (adem) gewerkt. In Qigong spreekt men hier van ‘motion in stillness’. Ook al wordt er nauwelijks bewogen, van binnen gebeurd er van alles, zoals het stromen en transformeren van de Qi in het lichaam.

Voordat er gestart wordt met Qigong oefeningen, is het belangrijk om in een kalme en ontspannen staat van bewustzijn te komen (Qigong staat) en een krachtig Qiveld op te bouwen. Dit wordt in Zhineng Qigong en Yuan Gong gedaan met behulp van verzen, die op zichzelf al een belangrijke en krachtige meditatie zijn. Lees hier meer over het opbouwen van een Qiveld.

Zittende Qigong Meditaties
Zittende meditaties kunnen in diverse houdingen worden uitgevoerd, afhankelijk van het type  meditatie en de fysieke mogelijkheden van de beoefenaar. De rug is altijd recht om Qi stroom door het bovenlichaam mogelijk te maken.

  • Stoel: De boven-en onderbenen vormen een hoek van 90 graden met de voeten plat op de grond
  • Kleermakerszit: De benen liggen gekruist langs en over elkaar heen.
  • Heshi benen: De voetzolen liggen plat op elkaar. Bekken en heupen zijn maximaal geopend.
  • Full Lotus: Beide voeten liggen gekruist op de bovenbenen vlakbij de liezen. In deze houding is het lichaam optimaal uitgebalanceerd.
  • Halve lotus: De ene voet ligt gekruist op het andere bovenbeen vlakbij de lies.De andere voet ligt onder het andere been en raakt indien mogelijk met de hiel het perineum (Huiyin).

Staande Qigong Meditaties
Staande meditaties (Zhan Zhuang) hebben een belangrijke plaats in Qigong, Taiji (Tai Chi) en Kungfu en staan ook wel bekend als ‘het staan als een boom of paal’ (Zhang Zhuang). In bepaalde interne martial arts stijlen, zoals Wudang Taiji en Xing Yi noemt men deze staande meditaties vaak Hunyuan Qigong. In Zhineng Qigong wordt de Three Centers Merge Method gebruikt en in Yuan Gong de Di Yuan. In staande meditaties zijn verschillende houdingen mogelijk, waarbij vooral de hoogte en positie van armen en benen kunnen verschillen. De benen zijn gesloten op schouderbreedte of wijder in de grote paardenstand (Mabu), maar ook hoog of laag in de benen gezonken. De armen houden meestal een kleine Qibal of een grote Qibal vast, voor het onderste dantian (onderbuik), middelste dantian (borst), of bovenste dantian (hoofd), maar ook wijd of smal. Staande meditatie heeft weer andere voordelen en effecten dan zittende meditaties, bijvoorbeeld:

  • Qi in het Dantian verzamelen en versterken
  • Versterken van de geest (mentale kracht)
  • Verteren en eigen maken van opgenomen externe Qi
  • Qi dieper in het lichaam brengen
  • Qi in de botten brengen (Bone Marrow Washing)
  • Openen van de onderrug (met name Mingmen), nek, schouders, rug en heupen

Liggende Qigong meditaties
Liggende meditaties worden meestal voor het slapen gedaan, bijvoorbeeld Roufu (buik) massage. Standaard liggen de armen en benen natuurlijk gespreid, maar kunnen ook een bepaalde positie innemen, zoals de handen op elkaar boven op het hoofd of Heshi benen. 

Mudra’s (handvormen)
Naast de meditatiehouding is er ook aandacht voor de handen. Een bepaalde houding en positie van de hand (mudra’s) beinvloedt namelijk het binnenkomen, geleiden en circuleren van Qi tijdens de meditatie.