Vraag & Antwoord – Chi Connect – Meditation in Motion

Vraag & Antwoord

Qigong algemeen:

Wat is Qi?
Qi (Chi) is de (levens)energie, die overal om ons heen en in onszelf aanwezig is. Alles in het universum is opgebouwd en bestaat uit chi. Alles is 
energie en vanuit deze energie ontstaat alles. Alles komt voort uit Qi en gaat weer op in Qi. Qi is de onzichtbare meester achter alle zichtbare vormen en de bouwsteen, basis en bron voor al het leven. Zonder Qi is er geen leven. 

Wat is Qigong en hoe werkt het?
Qigong betekent het werken met energie. Met zachte, langzame bewegingen, de geest en klanken kunnen we Qi in het lichaam mobilseren. De 
meridianen (energiekanalen) worden geopend, blokkades worden opgeheven en Qi gaat stromen, waardoor we gezonder en vitaler worden.

Hoe spreek ik Qigong uit?
Je spreekt het uit als tsjie kong met een zachte ‘k’.

Is Chi Kung en Qigong hetzelfde? 
Ja, Chi Kung is de oude Chinese spelling, Qigong de nieuwe Chinese spelling.

Is Chineng Qigong en Zhineng Qigong hetzelfde?
Zhineng is de originele naam zoals deze door Dr. Pang Ming is uitgedragen en wordt gebruikt. 
Chineng is net als Chi-Lel een Trademark. Inhoudelijk is er geen verschil.

Wat is het verschil met Taiji en Yoga?
Net als in Taiji zijn de bewegingen zacht, rond en vloeiend, maar in Qigong zijn de bewegingen meestal minder ingewikkeld en statischer dan in Taiji. Net als in Yoga worden spieren en pezen gerekt en gestrekt, maar zachter en subtieler en is eerder een soort massage dan extreem stretchen. Het is meer intern gericht en er wordt meer aandacht gelegd op het aanvullen, versterken en normaliseren en transformeren van de Qi, op het observeren en bewust zijn van geest, lichaam en Qi (Mindfulness) onder andere om zo blokkades te ontdekken en op te heffen, maar ook het in contact komen met je ware zelf en ontwikkelen van paranormale gaven.

Wie beoefenen Qigong?
Ik heb Qigong les gegeven aan dansers, zangers, therapeuten en atleten. Anderen zijn bouwvakkers, kantoorpersoneel, musici, kunstenaars, schrijvers, huisvrouwen, etc. Gewone mensen die geïnteresseerd zijn in een eenvoudige set oefeningen die hun kan helpen een goede gezondheid te krijgen of behouden, maar ook meer balans, rust en vitaliteit te geven.

Is Qigong veilig?
De vormen die wij doceren zijn volkomen veilig.  Er wordt niet gewerkt met methoden waarbij Qi via specifieke banen geleid wordt, want dat kan zonder goede begeleiding tot problemen leiden als Qi via de verkeerde banen loopt. Qi stroomt naar dat deel van het lichaam waar het nodig is en zoekt zelf de goede weg. Qi volgt ook de geest; daar waar je gedachten zijn, stroom de Qi naartoe.

Omdat de bewegingen zacht, langzaam en ontspannen gedaan worden, voel je ook beter aan hoe ver je fysiek kan gaan en is de kans klein dat je iets in je lichaam forceert of overbelast. Het is heel normaal dat er wel Qi reacties (fysieke pijn, opkomende emoties, e.a.) kunnen optreden, omdat er blokkades worden opgeheven, het lichaam wordt ontgiftigd of je een verandering naar een hoger gongfu level doorloopt. 

Kan ik Qigong doen met een beperking, klacht of handicap?
Qigong kan door iedereen worden gedaan. Juist bij klachten is het aan te bevelen Qigong te doen, omdat dit juist bijdraagt aan het verminderen of compleet verhelpen ervan. Zo heeft bijna iedereen met nek, rug en schouderklachten er baat van. Door de zachte en langzame bewegingen is de kans op blessures en overbelasting minimaal. Er zijn zelfs mensen met verlammingsverschijnselen of ernstige ziekten genezen met behulp van Qigong. De meeste oefeningen kun je met beperkingen ook uitvoeren of op een aangepaste manier doen, ook als je in een rolstoel zit of (deels) verlamd bent.

Is ademhaling belangrijk?
Ja, dat is belangrijk. Zuurstof is de drager van Qi. We nemen de meeste Qi in ons lichaam op via zuurstof. Een goede ademhaling laat het lichaam ontspannen en verzamelt en ververst Qi. Adem kan bloed en Qi geleiden en de Qi circulatie stimuleren en activeren. In Qigong reguleert adem zich tijdens de oefeningen vanzelf en synchroniseert zich van nature met de bewegingen. Focus op adem tijdens de bewegingen en gebruik geest is vaak teveel tegelijk en leidt juist tot spanning en blokkades.

Waarom worden bij de meeste oefeningen de ogen gesloten?
Zo wordt je niet afgeleid door externe factoren in de omgeving. Ook verlies je minder Qi, want als je naar buiten kijkt met de ogen, dan volgt Qi en lekt deze weg. Verder kan er beter contact gemaakt worden met onze geest en lichaam en geest en kan onze geest beter naar binnen kijken in plaats van dit met de fysieke ogen te doen.

Waarom is het ademen door de neus belangrijk in Qigong?
De neus heeft afweersystemen tegen kou en vuil, zuivert, verwarmt en bevochtigd binnenkomende lucht, heeft een directere verbinding met het centraal zenuwstelsel en absorbeert meer Qi dan via de mond. Teveel praten en uitademen door de mond laat Qi weglekken en maakt de mond droog. Als de mond vaak openstaat (bij beoefenen Qigong) duidt dat meestal op Qi blokkades en zwakke interne Qi huishouding. 

Lessen en evenementen:

Ik heb me net ingeschreven voor de aankomende workshop. Hoe moet ik betalen? 
Na de inschrijving word er een email naar je toegestuurd met de betaal gegevens.Je dient binnen twee weken na aanmelding € 50,- aanbetaling te doen en het resterende bedrag vier weken van tevoren te betalen.

Kan ik een proefles volgen?      
Ja dat kan, mits je dat van tevoren aangeeft om te bepalen of hier ruimte voor is.

Mag ik iemand meenemen naar de les?
Ja, dat mag, mits je dat van tevoren aangeeft om te bepalen of hier ruimte voor is.
  
Krijg ik mijn geld terug als ik niet naar de workshop kan komen?
Ja in principe wel, maar hier zijn wel regels aan verbonden en hangt af hoever van tevoren je afmeld. Meer informatie kun je vinden in onze Algemene Voorwaarden.   

Qigong Training:

Kan ik Qigong leren uit een boek of van een cd of dvd?
Dat kan deels, maar persoonlijke instructie door een gecertificeerde leraar is noodzakelijk. Er zijn boeken met een stap voor stap zelfstudie handleiding met foto’s en tekstuele uitleg, maar niet alles is uit een boek te leren. Een regelmatige check door een gecertificeerd leraar is noodzakelijk. Als je dat niet doet is het risico groot dat je je bepaalde dingen verkeerd gaat aanleren en je niet goed verder kan ontwikkelen. Een boek, cd en dvd zijn goed om geleerde oefeningen te herhalen en in je systeem te krijgen. Het kan je ook andere invalshoeken en verdiepingen bieden.

Kan ik na een cursus of workshop Qigong zelfstandig beoefenen thuis?
Ja, de meest eenvoudige oefeningen zeker. Het verdient aanbeveling om je wel regelmatig door een leraar te laten checken. Je kunt jezelf dingen verkeerd aanleren ook al deed je die in het begin goed. 

Wat kan ik het beste dragen?
Qigong kan je altijd en overal doen maar comfortabel zittende kleren om je vrij te kunnen bewegen is een pré. Makkelijke en loszittende kleding, die je bewegingen niet belemmeren of je afleiden. Zachte schoenen met dunne zolen of blote voeten of sokken mits de ondergrond niet te koud
is. Dikke zolen en hakken benadelen je balans en houding.

Wanneer kan ik het beste Qigong beoefenen?
Het ideaalst en meest praktisch is ‘s ochtend voor het ontbijt  om opgeladen en gezond je dag te beginnen of/en eind van de middag voor het avondeten om te ontladen. 

Wat voor vorm of oefeningen kan ik het beste doen?    
Dat is afhankelijk van wat je wilt of wat je nodig hebt. Wil je aan een specifieke klacht werken dan kun je het beste een oefening kiezen die daar het best voor geschikt is.

Wat is voor elke vorm het beste moment van de dag om deze te beoefenen?      
In het algemeen kun je het beste Moving Qigong doen in de ochtend of overdags en Still Qigong in de avond. Sommige mensen krijgen er veel energie van vormen die fysieker zijn er waarin veel bewogen wordt (Moving Qigong) en kunnen dan moeilijk slapen. Dan zijn stille meditatieve oefeningen (Still Qigong) zoals zittende of staande meditaties en een orgaanvorm zoals Five Hunyuan Form, Liu Zi Jue of Xia Yuan beter geschikt. Maar dat hoeft dus niet bij iedereen zo te zijn. Kijk dus vooral wat jij het prettigst vindt, wat jij nodig hebt en beheofte aan hebt en wat niet je slaap negatief beinvloedt.

Onder welke omstandigheden kan ik het beste Qigong beoefenen?
Het beste is minimaal een half uur van tevoren niet te eten (en drinken) en een half uur na afloop niet te urineren. Je verliest namelijk Qi door spijsverteringsproces en bij ontlasting direct na Qigong beoefend te hebben verlies je je nieuwe Qi. Neem ook geen (koude) douche direct na afloop. 

Doe Qigong op een vaste plek die je rust geeft, waar je prettig voelt en waar je niet snel afgeleid kan worden. Door op dezelfde plek te oefenen wordt het Qiveld dat je daar opbouwt en informatie die je daar in zet steeds krachtiger. Als je buiten traint, let er dan extra op of de plek niet te winderig, te koud of te warm is.

Doe een korte warming up, met name als je moeilijke en fysieke oefeningen gaat doen.

Zorg dat je rustig wordt en in de juiste staat komt met behulp van bijvoorbeeld de acht verzen van Zhineng Qigong of de zes verzen van Yuan Gong. Als je je niet prettig voelt of oncomfortabel voelt, stop dan met de oefening tot je je weer prettig voelt.

Hoe vaak kan ik het beste Qigong doen?
Regelmatige (liefst dagelijks) oefening is noodzakelijk om je Qi, je energiehuishouding te transformeren, de meridianen open te houden en de kwaliteit en kwantiteit van je Qi te behouden en vergroten. Hoe vaker en hoe langer je het beoefend, hoe groter de effecten. Je Qigong wordt zo ook routine, natuurlijk en een gezonde vaste gewoonte. 

Als je het niet regelmatig oefent, sluiten de meridianen zich weer, je verlies Qi zonder dit aan te vullen en zo kunnen zich weer blokkades vormen. Daarnaast groeit door structureel tijd aan Qigong te besteden je eigen Gongfu, de vaardigheid die je opbouwt door dagelijkse training. Je maakt je de oefeningen sneller en beter eigen, zowel fysiek als mentaal en leert lichaam en geest beter en dieper met elkaar te verbinden. Qigong wordt in je vaste gedragspatronen opgenomen en een levensstijl.

Hoe lang kan ik het beste Qigong doen?
Minimaal 10 minuten per sessie. Beter is 30-45 minuten. Doe 5-10 minuten per dag Qigong. Stel eventueel een programma naar wens samen. Bouw dit uit naar 20 minuten en uiteindelijk naar minimaal 45 minuten per dag je een bepaalde oefening of een serie oefeningen diverse malen voor langere duur (bijv. 10 minuten) achter elkaar doet.  

Welke oefeningen kan ik het beste thuis doen?
Doe in eerste instantie de oefeningen die je fijn vind om te doen, die je onder de knie hebt of/en nodig hebt qua doel en effect. Elke oefening traint bepaalde delen van het lichaam en heeft zijn eigen energetische of/en mentale doelen. Als dat goed gaat kun je ook meer complexe oefeningen gaan doen. Ook kun je bij bepaalde klachten kiezen voor die oefeningen, die hier met name goed voor zijn en aan de Qi in dat gebied werken.

Heb je nog andere vragen en antwoorden die je hier niet terug vindt? Neem dan gerust contact met ons op!

CHI-CONNECTED (©) 2015