Taiji stijlen – Chi Connect – Meditation in Motion

Taiji stijlen

Chi-Connected doceert de authentieke Wudang stijl, de moeder van alle Taiji stijlen. 
​​Taiji kent vijf traditionele hoofdstijlen: Wudang stijl, Chen stijl, Yang stijl, Wu stijl en Sun stijl. Wudang Taiji is erkend als de oudste Taiji stijl, waaruit de vier andere hoofdstijlen zijn voortgekomen. De meeste mensen in het westen kennen de Wudang stijl niet en denken dat Chen stijl de oudste Taiji stijl is, maar bronnen hebben aangetoond dat die stelling onjuist is. Chen is de een na oudste stijl na Wudang, waaruit de Yang stijl is ontwikkeld. Uit de Yang stijl ontstond de Wu stijl en uit deze kwam weer de Sun stijl voort. De Yang, Wu en Sun stijl zijn wat statischer, terwijl de Wudang stijl en Chen stijl juist dynamischer zijn en de vechtkunst toepassingen meer zichtbaar zijn.

Deze hoofdstijlen zijn per dorp en regio in China verder vertakt in verschillende substijlen. In de meeste Taiji stijlen worden naast handvormen ook wapenvormen getraind, waarbij het zwaard en de waaier het meest bekend en populair zijn. In deze eeuw zijn mede door de Chinese overheid verschillende vormen versimpeld om toegankelijker te maken voor het grote publiek. Er zijn ook veel wedstrijdvormen ontwikkeld, waarbij verschillende Taiji stijlen en vormen worden gemixt om Taiji zo interessant mogelijk te maken voor toeschouwers.
 
In het westen en Nederland wordt de Yang stijl het meest beoefend. Dit komt deels omdat die stijl het meest toegankelijk en geschikt is voor beginners. Daarna is de Chen stijl de meest beoefende stijl en wordt meestal alleen aan gevorderde Taiji beoefenaars gedoceerd.
​Wudang, Wu en Sun stijl wordt in Nederland door relatief weinig mensen beoefend en nauwelijks onderwezen. 
Chi-Connected doceert de authentieke Wudang stijl, de moeder van alle Taiji stijlen.


Wudang Taiji
Wudang Shan is een van de vijf heilige gebergtes van China. In de oudheid verbleven hier naast Zhang San Feng diverse andere oude legendarische wijsgeren en ‘onsterfelijken’ zoals Lao Tze en Xuan Wu, die een belangrijke stempel op het Daoisme hebben gedrukt. Met meer dan 2000 tempels is Wudang het grootste Daoistische centrum ter wereld. Wudang Shan (Wudang bergen) is ook de geboorteplaats van Taiji en werd hier gecreeerd door de legendarische Zhang Sanfeng. Hieruit zijn alle andere Taiji stijlen en andere interne vechtkunsten voortgekomen. Wudang wordt daarom ook gezien als het spirituele en historische centrum van de interne vechtkunst.
 
Wudang Nei Jia is een compleet systeem dat vechtkunst (Gongfu, Kungfu, Wushu) met Life Cultivation (Yang Sheng) combineert. Het omvat verschillende interne kunsten zoals Taiji Quan, Bagua Zhang (Acht Trigrammen palm), Taiyi Quan (ultiem geest vuist), Neidan (interne elixer of medicijn), Neigong (intern werk waaronder Qigong, Tuna en Daoyin), Baji Quan (Acht Extremen vuist), Liu Gong (Negen Paleizen) en Xing Yi (Intentie vuist).

Wudang Pai (scholen)
Wudang herbergt naast een groot aantal Daoistische kloosters en tempels ook diverse scholen (Pai). Uit de Zhang Sanfeng school zijn door de eeuwen heen verschillende vertakkingen en scholen ontstaan, die tot nieuwe (sub)stijlen en systemen hebben geleid. Wudang Pai vormt samen met Shaolin de oudste en meest authentieke vechtkunst systemen en scholen in China. Er bevinden zich enkele scholen in de bergen en tientallen scholen in het stadje, waarvan de meeste tegenwoordig buitenstaanders inclusief westerlingen onderwijzen. Elke school (Pai) heeft zijn eigen unieke vormen en methodes. Sommige oude vormen zijn verloren gegaan of zijn zoals vroeger maar aan slecht enkele leerlingen doorgegeven 



Foto

Copyright © Chi-Connected 2018 – All Rights Reserved
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 4.0 Internationaal-licentie.