Zhineng Qigong – Chi Connect – Meditation in Motion

Zhineng Qigong

Zhineng Qigong is een holistisch Qigong systeem, die de gezondheid van lichaam en geest verbetert, maar ook bijdraagt aan de ontwikkeling van het menselijke potentieel. Zhineng betekent ‘hoge intelligentie/wijsheid door vaardigheid’. 
​Het activeert het zelfhelend vermogen van het lichaam en kan ziekten en andere lichamelijke en geestelijke klachten voorkomen en genezen. Ook persoonlijke, spirituele en geestelijke ontwikkeling worden in Zhineng Qigong getraind. Zhineng Qigong staat ook bekend als Wisdom Healing Qigong, Chineng Qigong en Chi-Lel Qigong. Dit zijn echter trademarks (commerciele handelsnamen), want Zhineng Qigong is de authentieke, originele benaming.

Ke ku lian gong
Practice dilingently and with effort
Wan mei shen xin
Your body, mind and heart
Zao fu ren lei
Benefit to all human beings

Grandmaster Pang Ming, founder of Zheng Qigong


Kenmerken
Er wordt gewerkt met het Qi-veld
Qi reikt verder dan het lichaam zelf wat een Qiveld wordt genoemd. Dit is de energie-laag die elk object en wezen omringd en staat ook wel bekend als aura. In Qigong wordt het Qiveld van de mens onderverdeeld worden in drie samenhangende lagen, namelijk die van het lichaam, de organen en de geest. Elk Qiveld bevat alle (levens)informatie van het desbetreffende object, mens, dier, plant, ect. Alles heeft zijn eigen Qi veld zowel op micro-niveau (cellen, automen, neutronen), meso-niveau (bomen, rotsen, planten dieren, mensen en andere organiseren en objecten) en macro-niveau (sterren, planeten en het universum zelf). Alle deze Qi velden interacteren met elkaar, beïnvloeden elkaar en kunnen met elkaar versmelten en een nieuw (groter) Qi veld vormen. In Feng Shui wordt hier veel mee gewerkt om alles met elkaar in balans en harmonie te brengen. 

Het werken met het Qiveld in Qigong houdt in dat we ons Qiveld laten versmelten met de andere omringende Qivelden van alle aanwezige personen (en objecten) op de desbetreffende lokatie, maar vooral ook door ons Qiveld te verbinden en laten versmelten met het Qiveld van het universum. Het Qi veld is een energieveld dat alles en iedereen met elkaar verbindt en waarin informatie uit verleden, heden en toekomst samenkomen. 

Een krachtig Qiveld bestaat uit overvloedige pure Hun(Yuan) Qi van het universum gecombineerd met krachtige informatie. Met behulp van onze geest (informatie) verzamelen we Qi uit het universum in ons Qiveld. De kracht van de informatie en daarmee ook de kwaliteit van de Qi wordt bepaald door het bewustzijn. Hoe krachtiger de geest is, hoe krachtiger de informatie, hoe krachtiger het Qiveld zal zijn. Daarom is het trainen of cultiveren van een sterke, stabiele en heldere geest zo belangrijk in Qigong. Door het gebruik van informatie (onze gedachten en intenties) kunnen we het Qiveld gebruiken voor verschillende doeleinden gebruiken, afhankelijk van de informatie die we aan de verzamelde Hunyuan Qi geven en in het Qiveld neerzetten. Zo kan het Qiveld en de Hunyuan Qi ingezet en gebruikt worden voor datgene wat we willen, bijvoorbeeld healing of voor het moeiteloos aanleren en verdiepen van oefeningen. Omdat alles en iedereen met elkaar verbonden is, wordt het Qi veld krachtiger als dit met meerdere mensen tegelijk (door gebruik van dezelfde informatie) wordt opgebouwd. Hoe meer mensen, hoe krachtiger de informatie, hoe sterker het Qi veld, hoe groter de effecten. Daarom kunnen mensen in het Qiveld spontaan genezen van ernstige ziekten en klachten, terwijl er nog niets eens Qigong oefeningen zijn gedaan. 

In het opbouwen van het Qiveld openen we onze geest, lichaam, Qi en informatie naar buiten toe om deze te laten versmelten met de Qi en informatie van het universum. We pluggen als het ware in op het universum, een oneindige zee van Qi. Onze Qi, lichaam en geest versmelten met de Qi van het universum. Vervolgens trekken de pure Qi uit het universum naar ons toe te trekken in ons eigen Qiveld en in ons lichaam. Hiermee worden de oefeningen krachtiger en doeltreffender dan zonder het werken met het Qi veld. Dit wordt in Zhineng Qigong gedaan met behulp van acht verzen. De verzen helpen onze geest, lichaam en Qi te reguleren en in een kalme, ontspannen, meditatieve staat van zijn te komen, ook wel ‘Qigong staat’ genoemd. Deze Qigong staat willen we ook in het dagelijkse leven zoveel mogelijk behouden. 

Het is een zelfregulerend systeem.
Qi volgt de geest en zoekt zijn eigen weg naar die plek in ons lichaam waar het nodig is of waar we aandacht aan schenken. De ademhaling reguleert zich vanzelf. We hoeven niet bewust onze adem te reguleren, allerlei moeilijke ademhalingstechnieken toe te passen en Qi via bepaalde meridianen (energiekanalen) te sturen. Bij andere vormen kan dat bij het verkeerd uitvoeren hiervan tot interne schade leiden. Zhineng Qigong is daarmee vooral veilig en bovendien eenvoudig om te doen.

Er wordt gewerkt met de Hunyuan Qi
De lege ruimte van het universum bestaat uit en is opgebouwd uit Hunyuan Qi. Dit is de oer Qi en de meest simpele, pure, zuivere, fijne en krachtigste Qi die er bestaat. Alles komt hieruit voort. Hunyuan betekent ‘in elkaar overgaan tot een eenheid’. Want deze Qi kan zich verdichten en een nieuwe eenheid vormen. Hunyuan Qi wordt ook Yuan Qi genoemd, wat originele Qi betekent. Alles bestaat uit en is opgebouwd uit Hunyuan Qi. Het is aanwezig in alles en is de bron en oorsprong van de schepping en al het leven. 

Alle Qi soorten zijn een vorm van Hunyuan Qi, want ze zijn alllemaal een combinatie of integratie (Hunyuan) van verschillende elementen. Hunyuan Qi is het fundament voor alle Qi soorten, want het kan alle lagen en Qi soorten penetreren en transformeren. Het manifesteert zich in verschillende vormen op verschillende niveau’s  zoals Yin en Yang, de Vijf Elementen (Wu Xing), de acht krachten (Bagua) en de 10.000 dingen. Daarom is het werken met Hunyuan Qi relatief eenvoudig en zeer effectief. 

Het is open Qigong systeem
Zhineng Qigong is in tegenstelling tot de meeste Qigong vormen een open systeem, wat wil zeggen dat er met externe Qi gewerkt wordt, namelijk de pure Hunyuan Qi (Yuan Qi) van het universum. De meeste Qigong vormen werken (bijna) alleen met de interne Qi, waardoor het vaak een veel langzamer en moeizamer proces is om goede resultaten een hoog Qigong niveau te bereiken. Omdat we een snel leven leiden en heel erg naar buiten gericht zijn verliezen we veel interne Qi. Door Qi met de natuur uit te wisselen, door externe universele Hunyuan Qi op te nemen kan op een snelle en effectieve manier interne Qi ververst en versterkt worden. 


Alle vormen en oefeningen van Zhineng Qigong worden door Chi-Connected beoefend in de reguliere lessen en aangeboden als workshop en via personal training