9 Voordelen van Qigong Personal Training

Personal training is een bekend begrip dat de laatste jaren veel gebruikt wordt in de sport- en fitnesswereld en in andere bewegingsvormen zoals martial arts, yoga, pilates, meditatie en natuurlijk ook Qigong. Feitelijk hebben we het hier over privéles, wat wil zeggen dat er door een leraar les wordt gegeven aan een enkel individu in plaats van aan een groep. Soms kan dit ook een duo zijn, zoals een echtpaar. Veel mensen denken jammer genoeg dat personal training duur en alleen voor mensen met een dikke beurs is weg gelegd. Natuurlijk zijn er trainers die absurd hoge tarieven rekenen van soms wel 120,- per uur, maar dat staat meestal niet in verhouding tot het product en de geleverde kwaliteit. Maar personal training is gelukkig ook toegankelijk voor mensen met een normale beurs en is al mogelijk vanaf een paar tientjes. Verder worden de diverse, grote voordelen van ten opzichte van andere lesvormen (workshops, cursussen en groepslessen) vaak onderschat. In deze blog hoop ik je beter beeld van personal training te geven door toe te lichten wat personal training nou inhoudt en de diverse voordelen te beschrijven in relatie tot andere lesvormen. Omdat ik vooral ben uitgegaan van mijn eigen ervaringen en werkwijze als personal trainer, is niet alle informatie in deze blog van toepassing op andere aanbieders.
1. Je maakt sneller progressie door maatwerk en 100% persoonlijke aandacht
Maatwerk wil zeggen dat je die oefeningen leert die jij graag wilt leren, nodig hebt en/of het beste bij jou passen. Hierbij wordt er rekening gehouden met jouw doelen, capaciteiten en eventuele (fysieke) beperkingen en is alle aandacht 100% op jou is gericht. Hierdoor zal je veel sneller leren en progressie maken dan in een groep, waar niet altijd voldoende aandacht voor individuele deelnemers (mogelijk) is. Een verkeerde uitvoering kan in groepsverband over het hoofd worden gezien en het geven van individuele correcties en aanwijzingen blijven achterwege of zijn te minimaal, waardoor het effect van de oefening beperkt zal zijn en zelfs tot klachten kan leiden. Oefeningen en theorieën worden met personal training op die manier uitgelegd en aangeleerd, die het beste bij jou passen, want iedereen heeft zijn eigen leermethodiek. Daarbij is er voldoende ruimte voor een dialoog en herhaling, waar in groepsverband meestal ook niet voldoende tijd voor is. Dit alles zal het leerproces enorm versnellen, het maximale uit jouw en de oefeningen naar boven halen en bovendien ook prettiger zijn, omdat alles om jou en je behoeften draait.

2. Het is een goede en efficiënte investering in je gezondheid en welzijn
Het is belangrijk om stil te staan bij wat jouw investeringen in Qigong je kunnen opleveren en op welke termijn. We willen allemaal in zo kort mogelijke tijd een zo hoog mogelijk rendement halen uit onze activiteiten (efficiency), mede omdat we een druk en snel leven leiden en al zoveel (moeten) doen in de hedendaagse maatschappij. Een losse workshop of cursus lijkt in eerste instantie misschien goedkoper en minder tijd te kosten, maar vergeet niet dat je zelf achteraf nog veel tijd moet investeren om de oefeningen goed eigen te maken door op eigen houtje veelvuldig en gedisciplineerd te trainen. Hulpmiddelen zoals boeken en video’s zijn hierbij noodzakelijker dan bij personal training, waar alles tot in de puntjes in jouw tempo live uitgelegd kan worden. Vergeet ook niet dat er naast de cursus of workshopkosten ook nog de reistijd en reiskosten bij komen. Als je een (meerdaagse) workshop volgt die wat verder weg is, dan komen daar vaak ook nog overnachtingskosten (hotel, motel of bed&breakfast) en eten (ontbijt, lunch en/of diner) bij. Al deze bijkomende kosten en tijd zijn niet of minder aan de orde bij personal training.

3. De lessen zijn eenvoudig en flexibel in te passen in jouw persoonlijke leefschema
Personal training is met name handig als je druk bezet bent en vaste data, lestijden en reisafstanden bij groepslessen hier niet voldoende op aansluiten. In overleg met de leraar bepaal je zelf wanneer, hoe lang en met welke interval je lessen volgt. De lessen kunnen zo optimaal afgestemd worden op jouw agenda en leefstijl. Als er iets tussen komt, dan kan de afspraak eenvoudig verzet worden, terwijl je bij groepslessen je geld kwijt bent en belangrijke lessen mist.

4. Je kunt les volgen in de door jou gewenste omgeving
Meestal kun je zelf bepalen op welke locatie je de privélessen wilt volgen. Vaak hoef je daar zelf niet eens de deur voor uit. Ik ga namelijk zelf graag bij de klant thuis op bezoek, omdat mensen zich het meest thuis op hun gemak voelen. Een extra voordeel is dat ik in hun eigen huis meteen een goed Qi veld bouw en dit veld steeds sterker wordt, naarmate daar vaker getraind wordt. Ook is het mogelijk om de lessen bij mij thuis te volgen. Bij mooi weer geef ik ook buiten les, bijvoorbeeld in een stadspark. Zelfstandige ondernemers kiezen er soms voor om les te volgen op hun eigen kantoor. De meeste leraren geven privélessen op hun vaste leslokatie, wat bij mij ook tot de mogelijkheden behoort voor of na de wekelijkse groepslessen. Als bovengenoemde opties niet mogelijk of gewenst zijn (bijvoorbeeld door een te grote afstand), dan bestaat er bij mij nog de mogelijk om de online privélessen via Skype of Facetime te volgen. 

5. Oefeningen kunnen op maat gegeven worden om specifieke klachten te verhelpen
Personal training is het perfecte middel om specifieke klachten te verhelpen. Je leert namelijk die oefeningen, die het beste inspelen op jouw klachten. Je leert dus wat jij als uniek persoon nodig hebt om je gezondheid te verbeteren. Het voordeel is dat je leert om met Qigong zelf je klachten te verhelpen en als het ware je eigen dokter wordt en je eigen innerlijk medicijn kan maken. Het is dan vaak niet meer nodig om nog allerlei behandelingen zoals fysiotherapie of acupunctuur te ondergaan, die meestal meer tijd en geld kosten dan een aantal privélessen.
  
6. Het is een uitstekend middel om je oefeningen te verbeteren, verfijnen en verdiepen
Als je nieuwe oefeningen in een cursus of workshop hebt aangeleerd, dan is het raadzaam je uitvoering enige tijd later nog eens te laten checken door een gecertificeerde leraar. Ook is het verstandig een bepaalde vorm of oefening weer op te frissen met een les als je deze een langere tijd niet meer gedaan hebt. Ik zie veelvuldig dat mensen zichzelf heel snel verkeerde bewegingen, visualisaties en affirmaties aanleren en hun eigen draai eraan geven, wat kan leiden tot een verminderd effe
ct van de oefeningen of zelfs fysieke klachten.

7. Personal Training is te combineren met Qi Healing Therapie en Lifestyle Coaching
Het is mogelijk om Qigong lessen te combineren met een Qi Healing Therapie sessie en/of Lifestyle Coaching, aangezien ze elkaar kunnen versterken. Zo kan Qi Healing Therapie het verhelpen van je klachten in combinatie met Qigong versnellen. Lifestyle Coaching helpt je het leven als geheel te cultiveren (Life Cultivation), ongezonde patronen te herkennen en veranderen en Qigong beter in het dagelijks leven te integreren.

8. Leer vormen en oefeningen die niet in andere lesvormen worden aangeboden
Soms zijn er bepaalde oefeningen of vormen, die niet (vaak) in groepsvormen worden aangeboden of niet te volgen zijn op het moment dat het jou uitkomt. Personal training is dan een uitkomst. Je kunt de vorm of oefening leren die jou aanspreekt, graag wilt beoefenen of nodig hebt. Maar ook op welk moment en in welk tempo jij dat wilt.

9. Het is alternatief voor als je geen groepslessen of workshops wil of kan volgen
Sommige mensen vinden het gewoon niet prettig in een groep te trainen of er zijn in de buurt geen leraren aanwezig. Personal training is dan een handig alternatief om alsnog Qigong te kunnen leren op de manier die het best bij jou past. Bij Chi-Connected kun je zelfs online privéles volgen via Skype of Facetime. 

Conclusie
Personal training kent vele voordelen, waarbij vooral flexibiliteit, individuele aandacht en maatwerk toonaangevend en de sleutel tot succes zijn. Het betalen van een relatief hogere prijs is de investering in je gezondheid en welzijn meer dan waard. Afhankelijk van je niveau, aanleg en behoeften, kan een enkele of een aantal sessies al voldoende zijn en je veel opleveren. Klik hier voor meer informatie over de Qigong vormen die Chi-Connected kan onderwijzen of neem contact met mij op via chi-connected@live.nl.

Copyright © Chi-Connected 2016 – All Rights Reserved
Dit werk is gelicenceerd onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0-licentie.Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, plaats dan een link naar de desbetreffende pagina op www.chi-connected.com en gebruik de volgende methode van naamsvermelding: “Peter Smit Chi-Connected; 9 Voordelen van Qigong Personal Training (2016), www.chi-connected.com, CC BY-NC-ND 4.0 gelicenseerd”.

Comments

One response to “9 Voordelen van Qigong Personal Training”

  1. Great read thankss

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *