San Jiao; energetische verbinder en reguleerder van de organen

​In Qigong wordt er regelmatig met San Jiao gewerkt. In deze blog leg ik kort uit wat San Jiao is en wat het doet. San Jiao betekent Drievoudige verwarmer (Triple Burner) en is één van de zes Yang (Fu) organen. Het is een energetisch orgaan, dat in drie gebieden de organen in het bovenlichaam omsluit en beïnvloedt. 

De onderste verwarmer (Xia Jiao) ligt onder de navel, omvat nieren, blaas, dunne darm, dikke darm en voortplantingsorganen en zorgt voor de uitscheiding en (af)scheiding van afvalstoffen. De middelste verwarmer (Zhong Jiao) ligt tussen middenrif & navel, omvatlever, milt, maag, galblaas, pancreas en zorgt voor de vertering, transformatie en transport van voedsel. De bovenste verwarmer (Shang Jiao) ligt boven het middenrif, omvat hart, longen, pericard en zorgt voor het verspreiden van Qi en andere vloeistoffen zoals bloed.

San Jiao integreert, reguleert en verbindt de functies van de organen en hun Qi, reguleert het hele lichaam en de verschillende Qi vormen/soorten, coördineert de ‘water’ functies- en passages in het lichaam (voor vrije doorgang van vloeistoffen incl. Qi en bloed) en vormt een belangrijk pad voor de (Hun)Yuan Qi (originele Qi).

In de Tian Yuan vorm uit het Yuan Gong systeem wordt, nadat Qi uit alle richtingen is verzameld, in het tweede gedeelte gewerkt aan het open en verbinden van San Jiao om zo dit energetische orgaan en de daarin gelegen organen te verbeteren. In Ba Duan Jin (Acht Brokaten Qigong) wordt in de eerste oefening ‘Met beide handen de hemel dragen’ San Jiao gereguleerd. In Liu Zi Jue (de zes helende klanken voor de organen) wordt als afsluitende klank voor San Jiao gebruikt om hiermee na het werken met de vijf Yin organen (hart, longen, milt, lever, nieren) het hele lichaam en alle organen te reguleren.
 
Vond je dit interessant, wil je iets met ons delen of heb je vragen?
Laat dan een reactie achter. Wil je graag nieuwsbrieven en nieuwe artikelen via de mail va ons ontvangen, klik dan hier om je hiervoor aan te melden.Copyright © Chi-Connected 2016 – All Rights Reserved
Dit werk is gelicenceerd onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0-licentie.
Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, plaats dan een link naar de desbetreffende pagina op www.chi-connected.com en gebruik de volgende methode van naamsvermelding:
“Peter Smit Chi-Connected; San Jiao; energetische verbinder en reguleerder van de organen (2016), www.chi-connected.com, CC BY-NC-ND 4.0 gelicenseerd”.

Comments

3 responses to “San Jiao; energetische verbinder en reguleerder van de organen”

 1. ina van smaalen Avatar
  ina van smaalen

  Hallo Peter
  Wat een prachtige combinatie van beeld en tekst. Dank je wel, Ina

  1. dankjewel Ina voor het achterlaten van je leuke reactie!

 2. Mis recetas Avatar
  Mis recetas

  Nice share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *